Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 a ajuns la final. Închiderea acestuia a fost marcată prin trei conferințe organizate în statele partenere, respectiv la Chișinău și Cernăuți, pe 22 octombrie și la Suceava pe 24 octombrie a.c.
Autoritatea Comună de Management împreună cu Secretariatul Tehnic Comun al Programului România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 au organizat câte o conferință în fiecare stat partener, pentru a prezenta bilanțul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Prin cele 140 de proiecte finanțate prin program, pentru care s-au făcut plăți de aproximativ 107 milioane euro (fonduri europene), s-au făcut investiții în infrastructura de transport din zonele de frontieră, în rețelele de energie, în gestionare resurselor de apă și a deșeurilor și în pregătirea pentru situații de urgență. De asemenea, au fost finanțate proiecte care au vizat cooperarea între universități, institute de cercetare și autorități locale sau afaceri, instruiri în scopul reconversiei profesionale, dezvoltarea de soluții pentru modernizarea agriculturii.
O parte dintre proiectele majore de investiții finanțate prin programul trilateral va continua cu finanțare europeană asigurată de noile programe bilaterale, România-Ucraina și România-Republica Moldova, aferente perioadei 2014-2020.
La evenimente au participat peste 200 de reprezentanți ai autorităților locale și centrale din cele trei state, ai Comisiei Europene, beneficiari de finanțare, mass-media și alți actori implicați în implementarea programului.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. Contribuția Uniunii Europene la program a fost de 126,72 milioane euro.

 

Return to Top ▲Return to Top ▲