Conacul Manuc Bey din Hancesti, Republica Moldova va fi prezentat publicului in urma procesului de restaurare.

In cadrul evenimentului de prelansare cu genericul “De Santandrey la Manuc Bey”, care va avea loc pe data de 13 decembrie 2015, incepand cu ora 12.00, complexul arhitectural ”Manuc Bey” din orasul Hancesti, Republica Moldova va fi redeschis publicului larg.

Evenimentul face parte din cadrul Proiectului MIS ETC 2173 “Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea conacului Manuc Bey, a complexului funerar Elena Ioan Cuza si a conacului Blesciunov”.

Organizatorii evenimentului vor prezenta rezultatele restaurarii unuia dintre cele mai mari conace din Moldova, vor dezvalui detaliile tainuite ale legendarului Manuc Bey, iar spre seara conacul va fi iluminat într-un joc de culori. De asemenea, vizitatorii vor putea degusta vin fiert moldovenesc (izvar) si placinte traditionale.

Conacul din Hancesti reprezinta una dintre perlele arhitecturii moldovenesti. Acesta a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de catre diplomatul si negustorul de origine armeana Manuc Bey Marzaian. Din cele 10 cladiri care constituiau initial complexul s-au pastrat doar cinci. Dintre acestea „Palatul Princiar”, a fost renovat cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, lucrari la care au participat peste 60 de restauratori, atat din Republica Moldova, cat si din Romania. „Palatul Princiar” va gazdui un muzeu, sali de conferinta, precum si auditorii pentru lectii cu studentii.

In acelasi timp, interiorul conacului, amenjat cu mobilier din secolul al 19-lea, creeaza ambientul istoric de epoca si-i restabileste fosta splendoare. Mai mult decat atat, una din atractiile principale ale Conacului o vor constitui şi traseele subterane care vor fi deschise pentru turisti.

Pe langa reconstructia Palatului Princiar Manuc Bey, în cadrul proiectului au fost realizate lucrari de reabilitare a Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza din comuna Solesti (Vaslui, Romania), precum si instalarea sistemului de climatizare în Muzeul Municipal de Colectii Personale A.V. Blesciunov (Odessa, Ucraina).

Return to Top ▲Return to Top ▲