Pe data de 25 octombrie a.c., a avut loc, la Suceava, reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Membrii acestei structuri au analizat cifrele de bilanț la finalul implementării programului, precum și situația proiectelor care au întâmpinat dificultăți în realizarea activităților.

Joi, 25 octombrie 2018, membrii Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 s-au reunit la Suceava, pentru a discuta stadiul implementării programului, precum și pentru a pregăti închiderea oficială a acestuia.

Cu un buget de 126,7 milioane euro, fonduri europene, programul a finanțat 140 de proiecte prin care s-au făcut investiții în infrastructura de transport din zonele de frontieră, în rețelele de energie, în gestionare resurselor de apă și a deșeurilor și în pregătirea pentru situții de urgență. De asemenea, au fost finanțate proiecte care au vizat cooperarea între universități, institute de cercetare și autorități locale sau afaceri, instruiri în scopul reconversiei profesionale, dezvoltarea de soluții pentru modernizarea agriculturii.

Implementarea proiectelor s-a încheiat la finalul anului 2017. Până în prezent, în cadrul programului au fost făcute plăți în valoare de aproximativ 107 milioane euro.

Membrii Comitetului Comun de Monitorizare, respectiv reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale și ai ONG din cele trei state partenere, au discutat situația proiectelor care au întâmpinat dificultăți în finalizarea activităților. De asemenea, au fost stabilite activitățile care se vor derula în perioada 2018-2019, în vederea închiderii oficiale a programului operațional.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este Autoritate Comună de Management pentru acest program.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. Contribuția Uniunii Europene la program a fost de 126,72 milioane euro.

 

Return to Top ▲Return to Top ▲