În zilele de 14 şi 15 noiembrie a avut loc, la Bruxelles, Conferinţa de închidere a programelor finaţate de Uniunea Europeana prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) şi de lansare a noilor Programe finanţate prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI).

Participanţii din statele partenere în programe şi de la Comisia Europeană, au subliniat beneficiile pe care cooperarea în acest cadrul le-a produs pentru comunităţile aflate în zonele de frontieră.

Din analizele comparative prezentate de Comisia Europeană a rezultat ca Programul Operaţional Comun România- Ucraina- R. Moldova a suscitat un interes deosebit în rândul potenţialilor beneficiari de finanţare, fiind pe locul al doilea ( din 16 programe), ca număr de aplicaţii depuse. De asemenea, un rezultat remarcabil a fost obţinut de program, în ceea ce priveşte participarea statelor partenere (non-UE) în proiecte; Programul Operaţional Comun România- Ucraina- R. Moldova fiind cel mai echilibrat din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte Programele finanţate prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI), în acest moment se fac eforturi la nivelul Comisiei Europene şi al statelor partenere pentru semnarea Acordurilor Financiare, documente bilaterale între Comisia Europenă şi statele partenere (non-UE), care stau la baza implementării programelor stabilind responsabilităţile autorităţilor din aceste tări.

Return to Top ▲Return to Top ▲